Védjük a környezetünket, szereltessünk a háztetőre napelemet!

Ingatlan vásárlásnál nagyon fontos szempont, hogy előre gondolkodva az energiaforrásokra is gondoljunk. Illetve, manapság egyre fontosabb a környezettudatosság is, ha már az ingatlanunkról van szó.

Nézzük csak, miért is fontos az, hogy az energia fogyasztás területén is használjunk alternatív megoldásokat. A napelem szót már mindenki hallotta, és mikor szóba kerül, mindenkinek beugrik, hogy egy csomó idegen kifejezés tartozik hozzá. Sokakat visszariaszthat, hogy azt hiszik, ezt mind érteniük kell, és mindenről tudniuk kell micsoda, de természetesen nem így van. Közelítsük meg máshonnan a dolgot!

Mi a napelem és miért jó nekünk, ha van?

Most megpróbálok annyira egyszerűen fogalmazni, hogy egy gyermek is könnyen megértse, miről van szó. A napelem, egy olyan eszköz, ami a nap energiáját tudja átalakítani elektromos energiává és ezzel biztosít nekünk fényt, meleg vizet, vagy adott esetben meleget a házban. Ugye, hogy ez így annyira nem is bonyolult?

A nap hatalmas energiákat termel. Az egész föld egy éves energia fogyasztását képes leadni egyetlen óra alatt. Egy egész év energiáját biztosítja, ugye milyen hihetetlen? Gondoljunk bele, mennyi kőolaj, vagy földgáz mennyiség kellhet ahhoz, hogy az egész földön legyen áram. És ezt a nap, oda adja nekünk egy óra alatt, nekünk csak azt a technológiát kell biztosítanunk, hogy ezt fel is tudjuk használni.

Nem véletlen, hogy ahogy Magyarországot elhagyva, nyugat felé haladunk, szinte nem is látunk olyan házat, de lassan már pajtát, istállót se, aminek a tetején ne lennének napelemek. Nálunk még most kezd ez a csodálatos technológia lakossági körben elterjedni, így fontos, hogy minél több szó essen róla pro és kontra.

Ellene a leginkább csak az árának magasságát szokták felhozni, hiszen egy rendszer beszerelése akár több millió forinttal is megterhelheti a családi kasszát. Ez persze befektetésnek tekintendő, hiszen onnantól kezdve, hogy fent van a napelem a tetőnkön, minden más rezsi kiadásunk minimálisra csökken, szinte nem is lesz többé. Fontos, hogy jó napelemmel foglalkozó céget válasszunk a kivitelezéshez, hiszen nem mindegy, hogy a házunk tetején mennyit süti a nap az elemeket. Értelem szerű, a nap energiáját alakítják át az elemek, tehát csak akkor működnek, ha süti őket a nap. Fontos, hogy a napelem rendszert kivitelező cégünk szakmailag nagyon felkészült legyen, és pontosan be tudja mérni, hova kell elhelyezni a napelemeket, és hogy mennyi kell belőle ahhoz, hogy a ház energiafogyasztását a leghatékonyabb módon fedezni tudja.

Környezet védelmi szempontok.

Ejtsünk néhány szót erről a vonatkozásról is, hiszen talán ez a legfontosabb oka annak, hogy a napelemek terjedése minden jóérzésű környezettudatos ember szívügyévé vált.

A föld tartalékai kimerülőben és muszáj, hogy alkalmazzunk alternatív energiákat ahhoz, hogy a szélsebesen fejlődő technikára alapuló társadalmainkat fenntartsuk. A kőolaj és földgáz készletek kifogyóban és egyes becslések szerint 50-100 éven belül, komoly problémák lesznek az energiaellátással, ha nem fordulunk az alternatív eszközök felé.

Fontos megemlíteni ezen a ponton, hogy a napenergia mellett, ott van nekünk a szél, vagy a víz, ami szintén helyettesíteni tudja az eddig használatos energiaforrásokat, bár ezeknek a hatásfoka messze eltörpül a napéhez képest.

Hosszú távú befektetés

A napelemek használata sokáig a bekerülés költsége miatt nem volt elterjedt a lakossági felhasználásban. Ma már, megértve, hogy nagyon lényeges és hosszútávon mindenféleképpen kifizetődő befektetésről lévén szó, a nagy cégek igyekeznek olyan napelem árakat nyújtani, hogy minden réteg számára elérhetővé váljon az energia ilyen módon való előállítása. Hatalmas az árverseny, hiszen ebben van a jövő, így egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy napelemet szereltessenek. Ennek ellenére, ez még mindig hosszú távú befektetésnek számít, a megtérülés években mérhető, ha csak az anyagiakat nézzük. De ne feledkezzünk meg a környezetvédelmi aspektusról, mert nyilván szeretnénk, ha unokáink és az ő unokáik is minőségi életet tudjanak élni majd a Földön. Ha kimerítjük a tartalékainkat, azzal nem magunknak ártunk, hiszen mi már jó eséllyel nem leszünk itt, mire a probléma a tetőfokára hág. Gondoljunk leszármazottainkra akkor, amikor az ár magassága korlátoz minket a kivitelezés megrendelésében.

Most már minden valamire való ország kormánya támogatja az alternatív energiákat, rengeteg pályázatot lehet találni, ami a napelemek szerelésének finanszírozását segíti és uniós irányelvként is szerepel a napelemek támogatása. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel is, ha bizonytalanok vagyunk, akkor pedig válasszunk olyan céget, amelyik segíteni tud nekünk a pályázatok elnyerésében is, hiszen a piacon már ez sem ritka.

Összegezve, tájékozódjunk, és a környezet és a pénztárcánk megkímélése érdekében szereltessünk a házunkra napelemet. Nyilván, az emberben millió kérdés felmerül a témával kapcsolatban. Ha ez a kis kedvcsináló cikkünk célba ért, és szeretne tovább tájékozódni a témában, ITT olvashat tovább és kaphat segítséget a tanácsadástól, a napelem árakon át egészen a kivitelezésig mindenben.

[Top]