Új ház, újszerű energiaellátás

A férjemmel úgy éreztük, hogy a régi házunkat lassan kinőjük. Van egy 5 éves kislányunk, és úton van a testvére is, így azt hiszem a 2 szobás kis sorházi házrészre joggal mondhattuk, hogy szűkös. El is kezdtünk családi házak után kutatni. Felkerestünk egy ingatlanost, akik a barátaink ajánlottak, hogy segítséget kérjünk tőle. Szerencsére találtunk is egy nyugodt, kertvárosi részen egy olyan házat, ami minden igényünknek megfelelt. Egy dolog nem tetszett, még pedig az, hogy gázfűtés volt, amitől én világ életemben ódzkodtam. Azt gondolom, nem okkal. Rengeteg történetet olvasni arról, hogy milyen tragédiák történnek a téli időszakban családokkal szén – monoxid mérgezés miatt. Ezt megelőzendő, más alternatívát szerettem volna találni.

Az ingatlanosunk ekkor javasolta, hogy mi lenne, ha napelemes rendszert szereltetnénk a házunkra. Nagyon sok ügyfele vágott bele ebbe a projektbe a elmúlt időszakban, és egyikük sem bánta meg. A férjemmel egymásra néztünk, és tudtuk, hogy ez egy nagyon jó ötlet, csak sajnos nincs annyi megtakarításunk, hogy önerőből tudjunk egy ilyen nagyszabású beruházást finanszírozni. Azonban az ingatlanos úriember felvilágosított, hogy a hasonló helyzetben lévők miatt léteznek napelem pályázatok. Mivel nem sokat tudtunk erről a lehetőségről, kértük, hogy meséljen róla kicsit bővebben.

Megtudtuk, hogy ez nem egy klasszikus értelemben vett pályázat. Ez egy olyan hitel, amit ha felvesz az ember, pontosan ugyanannyit is kell visszafizetnie, se többet, se kevesebbet. Ez azért elég kecsegtető volt, mert már sajnos voltak rossz tapasztalataink a meggondolatlanul felvett hitelekkel kapcsolatban. Vannak különböző feltételek, amiknek meg kell felelni, hogy az ember elnyerhesse azt az összeget, ami ahhoz kell, hogy elkezdhesse a korszerűsítést. Ilyen például, hogy nagykorúnak, valamint cselekvőképesnek kell lennie a személynek, érvényes magyar adóazonosítóval kell rendelkeznie. Az ingatlan felett tulajdonnal vagy résztulajdonnal kell bírnia, és az is fontos, hogy a szóban forgó ingatlan kell az állandó vagy az ideiglenes tartózkodási hely legyen. A legkisebb igényelhető pénzösszeg minimum 500 000 Ft, a legnagyobb pedig 10 000 000 Ft lehet, a futamidő pedig legfeljebb 20 év.

A hallottak után úgy éreztük, hogy szeretnénk belevágni, és a gázfűtés helyett alternatív módon oldani meg az energiaellátást. Ha sikerül, én is sokkal nyugodtabban fogok beköltözni az új otthonunkba.

[Top]