Az új ingatlannál fontos volt, hogy napelemet is ki lehessen építeni

Hamarosan költözünk a családommal ez nagy, kétszintes kertes házba, mert nemrég megszületett a második gyermekünk is, így egy nagyobb helyre van szükségünk. Az vásárlás megmondom őszintén nem ment valami könnyen, mert hát eleve sok procedúra van az ingatlanokkal kapcsolatban. Mi meg ráadásul egy olyan házat szerettünk volna venni mindenképp, ahol biztosan belevághatunk a napelem kiépíttetésébe.

Akkor döntöttük el végleg a férjemmel, hogy befektetünk ebbe, amikor az egyik közös barátunk mesélt egy szolgáltatásról, amellyel maximálisan meg volt elégedve – ugyanis ő is velük csináltatta meg még korábban a napelem rendszerét. Meg is mondta nekünk a weboldaluk címét, mi pedig azonnal rá is kerestünk az interneten. Egy nagyon barátságos, információkban gazdag, könnyen kezelhető és átlátható oldal tárult elénk. Minden olyan le volt írva, amit szükséges tudnia egy leendő napelem rendszer beépítőnek.

Megtudtuk, hogy itt egy 105,2 milliárd forintos keretösszegről van szó, melyhez 0 százalékos kamatozású hitel támogatása jár. Ez a hitel minimum 500 ezer forintot, maximum 10 millió forintot jelent és több mindenre fordítható: befektethetjük napkollektorokba, fűtésrendszerek korszerűsítésébe, napelem rendszerekbe, hőszivattyúk telepítésébe, nyílászárók cseréjébe, illetve hőszigetelésbe. Tehát minden dologba, amelynek célja az energiahatékonyságát elérése. A felhasználóbarát oldalnak köszönhetően könnyen tudtunk tájékozódni a fontos feltételekről is, azaz hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez muszáj, hogy legyen 10% saját forrás, a futamidő pedig maximum 20 év lehet.

Mi mindenképpen a tetőnkre akarunk napelemeket, ezért örömmel konstatáltuk amikor láttuk, hogy bizony erre vonatkozóan is vannak információk. Kitérnek ugyanis arra, hogy nem mindegy milyen tetőszerkezetre tervezi valaki a napelemes rendszer beépíttetését. Részletesen leírják, hogy mikre is kell nagyon odafigyelni a tetőkkel kapcsolatban, mégpedig, hogy egyáltalán milyen tájolású (délkeleti/délnyugati), mennyire optimális a tető dőlésszöge, van-e valami, ami beárnyékolhatja az elemeket és hogy merre találhatóak az elektromos rákötési pontok.

Mi például a párommal eddig teljesen laikusnak számítottunk a napelemekkel kapcsolatban és például fogalmunk sem volt arról, hogy mi az az inverter. De a szolgáltatás weboldalán még ezt is elmagyarázzák! Nekik köszönhetően megtudtuk, hogy ennek az eszköznek nem más a feladata, mint hogy átalakítja a napelemek által létrehozott egyenáramot azzá a váltakozó árammá, amellyel a családok otthon üzemeltetni tudják a különböző eszközeiket. Egyszerűbben mondva az inverter a fotovoltaikus rendszerek mozgatórugója, amely miatt az egész létrejöhet. Ha pedig ez az egy nincsen, akkor lényegében a rendszert nem lehet használni. Emiatt nagyon fontos a minősége! Ha erre nem figyelünk oda, könnyen elromolhat, azt pedig senki sem szeretné.

Persze nem minden tető lehet alkalmas a napelem rendszer felhelyezésére, ezzel mi is tisztában vagyunk. Ugyanakkor boldogan olvastuk az oldalon, hogy tulajdonképpen akkor sincs probléma, ha kiderül, hogy a tetőre nem lehet beépítteteni. Felvilágosítanak arról is, hogy amennyiben mindez nem tud létrejönni, akkor át lehet térni az alternatív megoldásokra is, és ráadásul megnézik, hogy milyen másik hely jöhetne még szóba (akár mondjuk egy földre szerelhető állványrendszer).

Számunkra már attól roppant megbízhatóknak tűntek, hogy leírták: helyszíni szemle nélkül nem ígérnek semmit. Ez a fajta hozzáállás maximális tapasztalatról árulkodik, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy a weboldalon megtalálható árajánlat kérő űrlapon keresztül elküldjük a jelentkezésünket a beruházásra. Könnyen ment ennek az intézése is, úgyhogy nem aggódunk: biztosak vagyunk abban, hogy a legjobb döntést hoztuk.

[Top]