Mit kínálnak az ausztriai állásajánlatok

alpine-539916_640

Az első kérdés, ami mindenkiben felmerül, amikor szóba kerülnek az ausztriai állások, hogy miért jobb kint, mint itthon? Sok minden másban, de először is vegyük csak szép sorjában, hogy mit is kínálnak ezek a munkák. Te mit tudsz a külföldi munkalehetőségekről?

Ausztria

Azt hiszen, közismert mindenki számára, hogy Ausztriában igen csak sokan dolgoznak. Nem csak az ottaniak, hanem számos külföldi is él, és dolgozik kint. Sokszor hallani, hogy nem is osztrák, hanem külföldi már hány éve dolgozik kint, és hogy nem is szeretne hazamenni, a munkáját ott hagyni.

Ausztria főként a hegyei miatt igen csak nagy számban látogatott turista szempontból. Megoszlik a vélemény a nyarat, és a telet illetően, van aki az egyiket szereti, van aki a másikat, és ez miatt megy ki pihenni. Persze nagy különbség van az között, ha valaki csak nyaralni megy, vagy mondjuk dolgozni szeretne.

Lássuk, milyen lehetőségek is vannak

A számos turista miatt egyre több szálló épült. Ma már több száz hotel, vagy éppen panzió várja, hogy betérjenek a vendégek egy vagy több éjszakára.

Ezeknek a turistáknak az ellátása igen csak nagy feladat egy szálláshelynek. Főzni, mosni, takarítani, kiszolgálni kell a vendégeket, és ehhez olykor igen csak nagy személyzetre van szükség. Minden attól függ, hogy hány férőhelyes a hotel. Hiszen igen csak nagy különbségek vannak hotel és hotel között, vagy éppen a csillagok számától is függ. Nem mindegy, hogy valami csak 10 szobás, vagy mondjuk 100. Minél nagyobb, annál nagyobb személyzetre van szükség azért, hogy minden hiánytalanul el legyen végezve.

Milyen munkaerőre van szükség

Először felsorolom, aztán pedig kicsit részletezem, hogy ki mit is csinál. Lesz közte természetes is, ami nem is igényel magyarázkodást.

Ha mondjuk külföldre szeretnél menni dolgozni, akkor lehetsz szakács, cukrász, pincér, szobalány, kézilány, mosogató.

Ami biztos, hogy bármelyik ágazatot is válasszuk, nyelvtudásra biztosan szükségünk lesz. Ez egy megfelelő nyelvtanfolyammal gyorsan elsajátítható.

Szakács: azt hiszem ez pont abba a témakörbe tartozik, amit nem nagyon kell magyarázni. Ha már rendelkezünk szakács végzettséggel, ami elengedhetetlen, ha el szeretnénk helyezkedni egy ilyen poszton, akkor már nem kell aggódnunk. A kinti ízeket meg fogjuk ismerni, de az is lehet, hogy pont éppen újra vágynak majd, és azért is jó, ha másképpen főzünk. A magyar konyha amúgy is közismert, és közkedvelt a világban.

Pincér: Ez sem igényel sok magyarázatot. Szakmai végzettség itt is elengedhetetlenül fontos, és ami még ez mellett szintén az, az a nyelvismeret. Hiszen meg kell értenünk, hogy mit mond a vendég nekünk az ő anyanyelvén, és a rendelést is fel kell tudni venni. Ezenkívül az ételek, és az italok felszolgálása az ő feladata.

Szobalány: Az ő feladata, hogy a közlekedők, és a szobák megfelelő tisztaságúak legyenek. Mindenhol változó hogy ez mellett még mit csinál. Van aki a mosás is csinálja, és mondjuk egy nagyobb hotelnél a szaunát, wellness részleget is, vagy éppen a sí szobát is rendbe kell tenni, ezt mindig az aktuális hely határozza meg.

Kézilány: ő az aki a szakácsnak segít elsősorban az ételek elkészítésében. Nem kell akkora nyelvtudásának lennie mint a szakácsnak, de meg kell értenie, hogy mit kérnek tőle. Előkészíti a hideg tálakat, meghámozza a kért dolgokat, a szakács keze alá dolgozik.

Mosogató: na ez megint nem igényel sok magyarázatot. Amit igen, az az, hogy két részre szokták osztani, így mindenképpen informálódjuk, ha egy ilyenre jelentkezünk, hogy fehér, vagy fekete mosogatói állás. Az egyik a tányérok, poharak, csészék…a másik pedig a nagyobb lábosokat, esetleg leégett edényeket jelenti, ami azért megterhelőbb, mint az előbbi.

Az ausztriai állásajánlatok sokkal kifizetődőbbek, mint az itthoniak. Aki kimegy dolgozni, biztosan az itthoninak a többszörösét fogja majd megkeresni. Sokkal több a juttatás kint, és ha azt vesszük, hogy a keresetünk mellett a szállásunk, és az étkezésünk is biztosított. Hát kell ennél jobb?

 

[Top]