Gyors energetikai tanúsítvány – gyors ingatlan eladás

Pár éve dolgozok már ingatlanosként. Szeretek segíteni az ügyfeleimnek megtalálni álmaik otthonát, vagy éppen hozzásegíteni őket ahhoz, hogy gond nélkül tudják eladni, vagy kiadni lakásukat. Nagyon sok ismerősöm, barátom is szokott hozzám jönni tanácsért, ha lakásvásárláson gondolkodnak, vagy csak tippeket szeretnének azzal kapcsolatban, hogy hol béreljenek házat. Én mindig szívesen állok a rendelkezésükre, hiszen imádom a munkámat, így még a szabadidőmben is szívesen foglalkozok vele.

Az egyik legjobb gyerekkori barátom, Tomi nagypapája sajnos néhány hónappal ezelőtt elhunyt, és így Tomi családja megörökölte utána a nagyszülői házat. Egy kedves, külvárosi kertes házról van szó, egy csendes, biztonságos környéken. Ebbe a házba egyszer-kétszer még én magam is ellátogattam még gyerekkoromban. Mivel a ház karbantartása és a kert gondozása túl sok feladatot róna a családra, amellett döntöttek, hogy nehéz szívvel bár, de megválnak tőle. Egy héttel ezelőtt volt alkalmam találkozni Tomival, aki beszámolt arról, hogy mi is lett pontosan a családi ház sorsa.

Elmondta, hogy az épület kisebb-nagyobb felújításokra szorult, de a család nem sajnálta rá a pénzt, mivel tudták, hogy sokkal könnyebben, és jobb áron tudnak eladni egy felújított házat. Először is kicserélték a nyílászárókat, és újrafestették a falakat, majd a homlokzatot is hőszigetelték. Ez a felújítási folyamat kicsit hosszabb ideig tartott, mint az előre tervezték. Nagyon nehezen találtak megbízható mesterembereket, és maga az elvégzendő munka is elég nagy falat volt.

Kicsit valószínűleg elszámolták magukat, ugyanis a család nem túl tapasztalt ilyen téren. Eredendően az egészet egy hónap alatt szerették volna kivitelezni, de mire minden mester ki tudott szállni, és mindent elvégezni, kereken 3 hónap telt el. Azonban megérte a várakozás, mivel jó áron, és igényesen tudták kivitelezni a felújítást. A ház így alkalmassá vált arra, hogy akár nagyobb igényekkel rendelkező fiatalabb pároknak, vagy családoknak is eladható legyen. Ezek után már fel is adhatták a hirdetést.

Ne felejtsük el az energetikai tanúsítványt!

Az eladáshoz azonban tudták, hogy mindenképpen szükségük lesz energetikai tanúsítványra, főleg azok után, hogy az épület is frissen lett korszerűsítve. Mivel legutóbb minimum 20 éve adtak el házat, nem voltak különösebben tájékozottak abban, hogy az elmúlt két évtizedben milyen lehetőségek vannak a tanúsítvány beszerzésére, és hogy miként is alakultak az energetikai tanúsítvány árak. Nem is hitték volna, hogy a hirdetés feladása után pár nappal már komoly érdeklődők is jönnének megtekinteni a házat.

energetikai tanúsítvány árak

Az egyik érdeklődő, pontosabban érdeklődők, mivel egy komplett családról van szó, már árajánlatot is tett az ingatlanra. Az ajánlatot Tomi családja el is fogadta, úgyhogy a következő lépés már a szerződéskötés lett volna, azonban energetikai tanúsítvány még mindig nem állt rendelkezésükre. A tanúsítvány megléte azonban elengedhetetlen az adás-vételi szerződés megkötéséhez, ugyanis ez foglalja magában a ház energetikai teljesítőképességének mértékét. Sürgősen cselekedniük kellett, mivel a potenciális vevők pár nap múlva már készen is álltak volna a szerződés aláírására.

Tomi ekkor eszeveszett kutakodásba kezdett, hogy minél előbb elkészíthessék a tanúsítványt. Összeszedett minden a házról meglévő tervrajzot és dokumentumot, és keresett egy olyan céget, aki kiállítja a tanúsítványt. Szerencséjére meg is találta a tökéletes szolgáltatást: egy olyan céget, akik sürgős esetben akár már 12 óra alatt is elérhetővé teszik az energetikai tanúsítványt. Ehhez nem kellett mást tennie, mint felhívni őket és egy rövid egyeztetést tartani. Hamarosan pedig már fel is kereste Tomit a mérnök, aki a helyszíni felmérést végezte.

Sikerült megtalálni a legjobb szakembereket

A Tomi által megbízott cég elmondásai alapján nem csak gyors és szakszerű munkát végzett, de még ár és termékgaranciát is vállalnak. Azaz, mindenképpen ők garantálják nekünk a legalacsonyabb árat. Ha pedig nem lennénk elégedettek a szolgáltatás sebességével, vagy nem azt kapjuk, amit elvártunk, visszakapjuk a pénzünket. De mivel Tomi és a családja mindennel tökéletesen elégedettek voltak, erre a garanciára abszolút nem volt szükségük. A mérnök kiment, elvégezte a felmérést, villámgyorsan továbbította az adatokat, és 24 órán belül már a kezükben is tarthatták az energetikai tanúsítványt.

De mit is mért fel pontosan a kiszálló mérnök? A tanúsítvány kiadásához szükséges felmérni az épület nyílászáróinak állapotát (-milyen szerencse, hogy Tomi családja éppen kicseréltette őket), azok tájolását, a lehűlő felületeket, a padlót, fűtésrendszert és a melegvízellátó rendszert. Ezek után az épületet a legrosszabb JJ katergóriától kezdve a legkorszerűbb, minimális energiaigényt jelentő AA++ kategóriáig sorolhatják be. Új építésű házak esetében minimum a CC kategória elvárásainak kell megfelelni. Ahhoz, hogy az új építésű ingatlanunk a BB kategóriába kerülhessen szükséges megújuló energiát is felhasználni és korszerű hőszigetelést alkalmazni.

Miért ajánlanánk őket másoknak is?

Magyarországon nem nagyon lehetünk hozzászokva ahhoz, hogy fontos dokumentumokat ilyen sebesen be tudjunk szerezni. Egy-egy engedélyre vagy tanúsítványra akár heteket, hónapokat is várnunk kell néha. De a gyorsaság még nem minden. A tanúsítást kiadó cég nem számolt felárat a 24 órás teljesítésért, mivel náluk ez alapvető. Az ügyfeleket pedig még meg is ajándékozzák! Tomi családja egy értékes ingatlan kisokost is kapott tőlük, aminek így az ingatlan eladása előtt igen nagy hasznát veszik.

Nem véletlen, hogy ez a cég végzi az energetikai tanúsítványkiadások 10%-át Magyarországon. Éppen ennek következtében már kellő szakmai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy ennyire gördülékenyen végezzék a munkájukat. Még arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a tanúsítványt e-mailben kapják meg az ügyfelek, sőt 12 órán belül már a tanúsítvány HET-számát is el tudják küldeni sms-ben. Amennyiben ezzel a számmal rendelkezünk, már el is lehet készíteni az adás-vételi szerződést.

A kész tanúsítványt további 10 évig meg is őrzik számunkra digitális formában, így a későbbiekben, ha szükségünk lenne rá, hozzájuk fordulhatunk. Ingatlanosként volt alkalmam már találkozni tanúsítást végző cégekkel. Ilyen jó véleménnyel viszont még egyik eddigi ügyfelem sem volt róluk, mint Tomi.

Külön jó hír az ingatlan eladáson gondolkodóknak, hogy az e-tanusitas.eu az ország egész területén vállalni tudja a 24 órán belüli tanúsítványkiadást, ugyanis országszerte több, mint 60 szakképzett mérnökkel dolgoznak együtt. És még csak az energetikai tanúsítvány árak sem túl magasak náluk. Annak érdekében, hogy a későbbiekben a személyi jövedelemadó elszámolásakor is minden rendben menjen, természetesen a számlát is biztosítják.

A tanúsítvány beszerzése után már mehettek is az ügyvédhez megkötni a szerződést. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire hosszadalmas is lehet ez. Ezzel ellentétben Tomi arról számolt be, hogy ők már kevesebb, mint egy óra alatt megvoltak mindennel. Úgy tűnik, hogy megfordult a szerencséjük azután, hogy a felújítás ilyen hosszadalmas volt: gyorsan megszerezték a tanúsítványt és gyorsan megkötötték a szerződést. A jövőben, ha bármelyik ügyfelem hasonló helyzetbe kerül, biztosan az e-tanusitas.eu-t fogom nekik ajánlani.

[Top]