Lili fogszabályozója, fogorvos Budapest

Lili lányomék szeptemberben voltak kötelező iskolai fogászaton az osztállyal. Az ottani fogorvos azt állapította meg, hogy a lányomnak mindenképpen szüksége lenne fogszabályozó készülékre. Eleinte el sem merte mondani nekem ezt az információt, mert ő fejben már eldöntötte, hogy semmi szüksége erre, de aztán mikor megtaláltam az iskola táskájában a fogorvostól kapott papírt, és kérdőre vontam, hogy mégis miért nem számolt be nekem erről, akkor azért megeredt a nyelve.

Szegénykém el is sírta magát, és közölte, hogy akinek fogszabályozója van az ronda, ő pedig nem akar ronda lenni, mert akkor biztos nem fog tetszeni az osztálytársának, Szabó Tominak. Nőként teljes mértékben meg tudtam érteni az aggodalmát, anyaként viszont úgy voltam vele, hogy ilyen indokokból kifolyólag nem érdemes fittyet hányni az egészégre.

Így aztán, október elején időpontot kértem a Fogorvos Budapest rendelőbe, ahová Sanyi és én is járunk már jó ideje, mert úgy emlékeztem, hogy ők is csinálnak fogszabályozást. Persze a telefonban, mikor időpontot foglaltam, azért rákérdeztem erre, biztos ami biztos alapon, de végül igazam lett, tényleg vállalnak fogszabályozást.

Így aztán Lilivel el is mentünk a megbeszélt időpontra. Ez egy konzultáció volt, mely során érdemben túl sok minden nem történik, ilyenkor még a páciens eldöntheti, hogy szeretné-e a kezelést vagy sem. Feltéve ugye, ha a páciens nagykorú, és nem az anyukája mondja meg, hogy mit szeretne. Sajnos néha muszáj élni a szülői vétójoggal még akkor is, ha a gyerek utána hetekig csúnyán néz rám.

A konzultáció nagyon jól ment, a fogorvos azt mondta, hogy remekül lehet majd korrigálni Lili fogait, sőt, megnyugtatta, hogy nem lesz ez olyan vészes dolog, mint amilyennek elsőre hangzik. Elmondta neki, hogy manapság a fogszabályozó akár divatos is lehet, hiszen egyre több embernek van, nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, arról nem is beszélve, hogyha véget ér a kezelés, akkor utána olyan gyönyörű lesz a mosolya, hogy nem csak a Szabó Tomit, hanem minden fiút le fog venni a lábáról. Ezzel az utolsó mondattal sikerült is Lilit meggyőzni arról, hogy érdemes belevágni ebbe.

Így aztán a konzultációt követő héten ismét elmentünk a rendelőbe, amikor is röntgent készítettek a lányom fogairól, illetve mintát is vettek róla, annak érdekében, hogy el lehessen készíteni a fogszabályozás tervét. Ezt követően két héttel később kellett visszamennünk, ekkor ragasztották fel Lili alsó és felső állcsontjára egyaránt a készülékeket. A fogorvos elmondta, hogy noha Lili fogai főként csak a felső fogíven igényelnek komolyabb korrekciót, a végeredmény akkor lesz igazán szép és maradandó, ha egyszerre mind a két fogívvel foglalkoznak, mivel ebben az esetben nem csak magukat a fogakat lehet kezelni, hanem a fogívek egymáshoz való viszonyát is szabályozni lehet.

Már napokkal a felrakás előtt Lili tűkön ült, szabályosan azt láttam rajta, hogy már alig várja, hogy felkerüljön a fogszabályozója. Örültem neki, hogy a fogorvos ennyire könnyedén rá tudta venni a lányomat a beavatkozás szükségességére, így aztán eleinte megúsztuk komolyabb hisztik nélkül. Miután azonban feltették, megérkeztek a problémák. Az első egy hét nagyon nehéz volt. Nem csak Lilinek, hanem nekem, és az egész családnak is. A fogorvos felkészített minket arra, hogy első pár napban gondot fájni fognak kicsit a fogai, és az evés is gondot okozhat, Lili pedig nagyon nehezen viselte azt a néhány napot. Alig bírt enni, zsibbadt a szája és naponta legalább százszor elmondta, hogy megbánta ezt az egészet.

Viszont mikor túlélte az első hetet, akkor már minden rendben volt. Addigra már a fogai megszokták a fogszabályozót, szinte már egyáltalán nem érzett fájdalmat és az evés sem okozott gondot neki. Egyelőre még alig egy hónapja van csak fenn neki a készülék, de már mindannyian megszoktuk a látványát, a lányom pedig a használatát is. Egyelőre még nem tudjuk, hogy mennyi ideig fog tartani a fogszabályozás, a fogorvos szerint egy évig legalább, utána pedig majd meglátjuk, hogy hogyan alakul a folyamat.

Kíváncsi leszek, hogy Lili hogyan fogja bírni a továbbiakban, remélem, hogy türelmes lesz a kezelés végéig, utána pedig majd büszkén mosolyoghat a szabályos, gyönyörű fogsorával.

[Top]