Lakásbiztosítási információk elsőkézből

Én nem nagyon vagyok otthon az ingatlanok témakörében, még sosem vettem vagy adtam el házat vagy lakást és mivel nem saját lakásban élek, kimaradtam a fontosabb lépésekből és tennivalókból, amik egy ingatlannal járnak. Ez idáig nem vált a káromra, egyszerűen nem volt ilyesfajta ismeretekre szükségem. Ha mégis tanácsot szeretnék kérni valakitől, mindig számíthatok a legjobb barátnőmre, aki már majdnem tíz éve ingatlanosként dolgozik. Lenyűgözőnek tartom a lelkesedését és a kitartását, hihetetlenül talpraesett és nagyon jól áll neki ez a szakma. Szereti is csinálni, alig megy szabadságra, éjjel-nappal dolgozik. Ez annyira nem érint engem, esetleg annyiban, hogy nehéz vele bármilyen közös programot szervezni, de azért szokott időt szakítani rám. Az viszont már igencsak az én problémám, hogy a hatalmas munkaszeretete miatt alig lehet vele bármi másról beszélni, ami nem a munkája vagy nem kapcsolódik hozzá.

Mindig megéri lakásbiztosítást kötni

Legutóbbi találkozásunk alkalmával például a lakásbiztosítások rejtelmes világába avatott be – akaratom ellenére. De azért annyira nem bántam, mert érdekes dolgokat tudtam meg. Például azt, hogy megéri lakásbiztosítást kötni. Ez így elsőre talán banálisan hangzik, de mint ahogy az autóknál nagy biztonságot ad a kötelező biztosítás, úgy a lakásbiztosítás megléte is megnyugtatóan hat az ingatlan tulajdonosára. Rengeteg ember nem veszi a fáradtságot, hogy keressen egy számára megfelelő lakásbiztosítást és becsületesen fizesse azt. Nem kell nagy összegekre gondolni, egy lakásbiztosítás nem viszi el az ember fizetésének nagy részét, mégis hatalmas könnyebbséget tud jelenteni. Aki veszi a fáradtságot és hajlandó keresgélni az interneten, az remek ajánlatokat tud találni, itt van például a legolcsóbb lakásbiztosítás. Egy előre nem látható esemény, természeti katasztrófa, véletlen baleset hatalmas károkat tud okozni, amiket lakásbiztosítás híján saját zsebből kell kifizetnie a tulajdonosnak. Sok esetben a keletkezett kár egy élet szorgos munkáját dönti romba és nincsen anyagi keret a kijavításra vagy felújításra, úgyhogy az addig takaros, rendes kis ház romos marad, vagy csak hevenyészett javítások lesznek rajta.

legolcsóbb lakásbiztosítás

Ha kutyát veszel, arról a biztosító is tudni akar

Ami meglepett a lakásbiztosítások kapcsán, az az volt, hogy a lakás vagy ház felújításával, korszerűsítésével emelkedik a ház értéke (ez idáig még nyilvánvaló volt), de a lakásbiztosítási szerződés is leköveti ezt a változást. Ugyan ez igaz a kazáncserére és a napelemek felszerelésére is. Tehát ha valaki arra szánja el magát, hogy a nap megújuló energiáját használja áramtermelésre, akkor nem csak a környezettel tesz jót, hanem a saját jövőjére és az ingatlanja jövőjére is gondol. Abban az esetben is szükséges a szerzősédmódosítás, ha egy új családtag érkezik, például egy kisbaba vagy egy házi kedvenc. Ezen a ponton visszakérdeztem, megakasztva a barátnőmet, hogy tényleg jól hallottam-e? Tehát ha én veszek egy kutyát, akkor azt jeleznem kell a biztosító felé, akivel a lakásbiztosítási szerződést kötöttem? A válasz meglepő, de egyszerű: igen. Mert a lakásbiztosítás nem csak magáról a lakásról vagy házról szól, hanem a benne lévő ingóságokról és lakókról is.

Extrák a lakásbiztosítás mellé

Rengeteg extra közül választhat, aki lakásbiztosítást akar kötni vagy módosítani akarja a már meglévő szerzősédét. Ilyen extra elem lehet például a gépjármű asszisztencia, a kisállat és háziállat biztosítás (igen, lehet biztosítást kötni a kedvenc szamarunkra vagy malacunkra is), a kiterjesztett garancia, a tűz nélküli füst és koromszennyezési károk esetén való térítés, a vandalizmus és graffiti károk megtérítése, a kívülről történt beázás utáni térítés, a csőtörés következtében elfolyt víz árának megtérítése, a fedezet kiterjesztése a kerti bútorokra és a napelemekre, napkollektorokra, valamint a besurranással és jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopások megtérítése. Ez rengeteg lehetőség és mindegyik nagyon hasznos tud lenni, ha személyre szabottan választjuk ki őket, speciálisan a saját életünkre és házunkra szabva. Értelemszerűen annak nem érdemes kisállat biztosítást fizetnie, aki irtózik még a bogaraktól is és amúgy is allergiás minden létező állat szőrére, bőrére és bundájára.

Bárcsak lett volna lakásbiztosításunk…

A csőtörés esetén elfolyt víz árának megtérítése egy megdöbbentően hasznos extra lakásbiztosítási elem, ezt saját tapasztalatból is mondhatom. Bár engem csak közvetve érintett a dolog, a mai napig élénken él bennem az emlék. Nagyjából tízéves lehettem, amikor a szüleimmel elmentünk nyaralni egy hétre a Balatonhoz. Régóta terveztük már ezt a nyaralást, anyukám és apukám is rengeteget dolgozott, én szorgalmasan tanultam egész évben az iskolában, úgyhogy úgy ítéltük meg, hogy mindannyian megérdemeljük a pihenést. Nem voltunk nagyon eleresztve anyagilag, úgyhogy spórolnia kellett a szüleimnek, hogy nyaralni mehessünk, de én ezt nem nagyon tudtam akkor. A házunkat a szomszéd néni mindig mindent látó, vigyázó szemeire bíztuk, akár csak a cicánkat, Artúrt. Lakásbiztosításunk nem volt, több okból kifolyólag: akkoriban ez még nem örvendett ekkora népszerűségnek, úgyhogy mondhatjuk, hogy csak a kiváltságosoknak volt és a szüleim nem akartak egy fix havi kiadást beiktatni az amúgy is szoros családi költségvetésünkbe.

Egy hét elteltével boldogan és kipihenten érkeztünk haza a nyaralásról. Mi anyával kipakoltunk, amíg apa körbejárta a házat. Egyszer csak hallottuk, hogy apa kiabál a kertben, hogy ezt nem hiszi el, ilyen nincs. Kiderült, hogy csőtörés volt a házunkban, amíg nem voltunk otthon, de szerencsére nem a házon belül. Viszont rengeteg víz elfolyt, ahogy apukám elnézte a vizes földet, nagyjából az elindulásunkat követő egy-két napon belül történhetett a balszerencse. Nem csak szivárgott a víz, vagy csöpögött, hanem rendesen folyt, mint amikor kinyitja az ember a csapot. Ezt valahogy nem vette észre a szomszéd néni, úgyhogy nem értesített minket és elfolyt sok köbméter víz. Apukám teljesen összeomlott, először ideges lett, aztán lemondó csendbe burkolózott. Nem tudom, hogy mi mindenről kellett lemondanunk, hogy ki tudjuk fizetni a szokásosnál sokkal nagyobb vízszámlát, de az biztos, hogy nagyon jól jött volna, ha van lakásbiztosításunk.

Bárki köthet lakásbiztosítást?

Amikor ezt a történetet elmeséltem a barátnőmnek, ő együttérzően bólogatott, hogy sajnos rengeteg ilyen esettel találkozott már. Előfordul, hogy valaki egy ilyen balszerencsés esemény után szánja rá magát a lakásbiztosítás megkötésére, majd miután aláírta a szerződést, semmilyen káresemény nem történik évtizedekig a háza táján. De ez még a szerencsésebb eset. Ami miatt mindenképpen megérte beszélnem a barátnőmmel a lakásbiztosításokról, az egy információ, miszerint nem csak a tulajdonos köthet lakásbiztosítást, hanem gyakorlatilag bárki, tehát én is, mint a lakás bérlője. Ez tényleg hasznos infó, mert komolyan el fogok gondolkodni, hogy érdemes-e ilyesmibe belevágnom. Ki tudja, mikor áztat el a fölöttem lakó néni vagy gyújtja fel az egész házat a konyhában lelkesen kísérletező anyuka a folyosó végén.

[Top]