A hélium palack az ingatlanos legjobb barátja?

Több éves tapasztalatom van az ingatlan értékesítésben, és, bár nem akarok büszkélkedni, van néhány trükk a tarsolyomban, ha lehetetlennek ígérkező ingatlant kellene eladni. Az egyik kollégám története viszont még nekem is okozott meglepetéseket.

András, hozzám hasonlóan, sok éve volt a szakmában, rengeteg sikeres eladással a háta mögött. Egyszer viszont őt is megtalálta egy olyan feladat, amit ingatlanos szemmel a mai napig lehetetlennek tűnik teljesíteni.

Budapest közvetlen szomszédságában, mégis egy kissé elzárt helyen kellett volna egy meglehetősen nagy, örökségből visszamaradt portát értékesítenie. Az ilyen „semmilyen” portéka minden ingatlanos rémálma: a főváros közelsége felveri az árakat, a tulajdonos busás hasznot remél. A ingatlan viszont hatalmas, erősen felújításra szorul, félreeső helyen van, de mégis olyan közel a nagyvároshoz, hogy az ember nem látja bele elsőre a megnyerő vidéki romantikát…

András az elejétől gyűlölte a megbízást, hogy Pest mellé, mégis a világ végére kell rohangálnia, ezért igyekezte az ingatlant megtekintő érdeklődőket mindig egymás után, lehetőleg a hét ugyanazon egy-két napjára szervezni. Reggel kiautózott és délelőttől délutánig fogadta a nem túl lelkes, potenciális vásárlókat.

A környéken hamar megkedvelték, de még a kis utca lakói is leginkább együtt éreztek a kínlódó ingatlanossal. Bár a lakók is tudták, hogy az ő házaiknál sem lesz rózsás a helyzet, egy idő után jót mosolyogtak a csetlő-botló Andráson, akitől a leendő vevők mindig csalódottan lelombozva távoztak.

– Áruljon inkább léggömböt, fiatalember! Több örömet okozna nekik! – tanácsolta az egyik néni nevetve, amikor András már hetek óta próbált a borzalmas ingatlantól megszabadulni.

András akkor már éppen feladni készült. Belenézett a kopott téglákon megcsillanó, nyári napsütésbe… Érkezik az ősz… Ha nem szabadul meg a portától hamarosan, az a következő félében biztosan a nyakán marad. Micsoda energiaveszteség, micsoda kiesés. Ilyen erővel tényleg, akár lufit is árulhatna…

És akkor eszébe jutott valami…

A következő hétre András beszerzett egy csomag léggömböt és némi utánajárással beszerzett egy saját lufifújó berendezést.

A következő alkalommal már egy hélium palackkal és néhány vidám lufival felszerelkezve várta az ügyfeleket a háza elé. Az irodája logójával ellátott léggömböket pedig lelkesen osztogatta a környéken járó – nem túl sok – idegen között.

Az akciót végül siker koronázta. A „lufis ingatlanos” hírére a környékről egyre-másra érkezni kezdtek az érdeklődők, hogy saját szemükkel lássák, ki lehet, aki az eladás reményében saját maga készítette lufikat osztogat. András a lufi osztás közben sokat beszélgetett az emberekkel, megismerte a környék előnyeit, azt, hogy miért tartják az itt lakók praktikusnak az életet, vagy miért döntöttek úgy, hogy a körülmények ellenére az utcában lehet lakni.

– Van itt a környéken gyógyszertár, rendelő, iskola, minden, ami kell. Sőt, a gazpalackfutar.com-tól még hélium palackot is ide lehet szállíttatni magyarázta kedélyes stílusban a következő vevőnek, és a mondandóját nyomatékosítva átadott neki egy pár vidáman lebegő lufit.

Az ház néhány napon belül gazdára talált, a környéken pedig még sokáig lehetett hallani a hírét, hogy a „héliumos ember” még a legbonyolultabb ingatlaneladásban is tud segíteni.

Eleinte hittem is, meg nem is a történetet, de mikor rákérdeztem „tényleg ennyit segített a lufis ötlet?” András nevetve megmutatta a csomagtartójában pihenő héliumos palackot.

– Tudod, ingatlanosként az ember sosem árulhat lufit. De azt senki nem tiltotta meg, hogy kastélyt, garázst, családi házat nem szabad egy kis segítséggel értékesíteni…

Azóta, ha egy-egy nehezebb esettel találkozom, mindig elgondolkozom: internet, reklámtábla, autómatrica és direkt marketing ide vagy oda… Néha a hélium palack az ingatlanos legjobb barátja. Sosem szabad ódzkodni a különleges megoldásoktól!

[Top]