Legyen az ön ingatlanjának is frissen nyírt a gyepe!

Ön is számtalanszor álmodozott már arról, hogy az ön házának, is olyan a kertje akár a sztároké? Mi ennek az egyik alappillére? A szépen nyírt, zöld, dús pázsit. Ez az álom könnyedén elérthető, hiszen nem kell hozzá más, mint egy jó fűnyíró.

A gyakori fűnyírás elősegíti a gyep sűrűsödését, és a golfpálya pázsit nem álom többé. Számtalanszor hallottam már, hogy valakinek bosszúságot okoz a fűnyírás, ami szerintem mindenképpen a rossz fűnyíró választásnak tudható be. Szétesik, leáll, gyengék a kései, sokat fogyaszt. Ezek mind olyan problémák, amik kiküszöbölhetőek akkor, ha a megfelelő oldalról választunk.

Az első számú weboldal, ami eszembe jut az nem más, mint a bestmarkt. hu. Személy szerint nekem már rengeteg háztartási cikkem van innen, azért mert hatalmas a választék, és megbízható az oldal. Ezen az oldalon szembesültem én is azzal, hogy mennyire körültekintőnek kell lennünk akkor, ha a megfelelő fűnyírót szeretnénk megvásárolni. Minden ingatlan más és más, és minden tulajdonosnak mások a szükségletei, illetve az is, hogy mennyi pénzt tud rákölteni az eszközre, illetve mennyi ideje van füvet nyírni.

Fontos kiemelni, hogy ha családi házhoz, vagy nyaralóhoz, vagy bármilyen ,,normál” ingatlannak mondható kerthez szeretnénk választani, akkor a rotációs fűnyírók a nekünk valók. A más különböző változatok, mind például a dobos- fűnyírók, alternáló fűnyíró kaszák, orsós fűnyírók alkalmasabbak nagyobb mezők, rétek nyírására.

Meg kell vizsgálnunk, hogy mekkora és milyen az a terep, amit művelni szeretnénk, hiszen ez alapján választhatjuk ki, hogy milyen meghajtású gépre van szükségünk. Ebből a szempontból is széles a választék a bestmarkt.hu oldalán. A benzin motorosok a legnagyobb teljesítményű fűnyírók, így nagyobb, egyenletlen terepen is megállják a helyüket. Neki a hátránya az, hogy magasabb árkategóriába tartozik, mint társai, és súlya is elég nehéz, ami azért megnehezítheti a használatot.

Az elektromos motoros eszközök már alacsonyabb áron is elérhetőek. Kisebb területen nagyon jól alkalmazhatóak, arra azonban érdemes figyelni, hogy a kábel miatt nem ad olyan nagy szabadságot.

Az egyik legnépszerűbb változat az akkumulátoros fűnyíró. Ez a benzines változathoz hasonló szabadságot ad, azonban nem túl nagy a teljesítménye, így inkább kisebb területekhez alkalmas.

Nekem személy szerint a fűnyírás az egyik kedvenc kerti munkám. Nekünk otthon az elektromos verzió van, ami a közepes méretű kertünkben nagyon jól működik. Amikor ezt választottuk meg kellett néznünk a teljesítményét is, hiszen nem érdemes se nagyobb, se kisebb teljesítményű fűnyírót választani, mint amire valóban szükségünk van. Ami számomra kicsit már átment fizikába, az a forgatónyomaték, vágási szélesség és az egyéb ehhez hasonló szempontok. A fizika soha nem volt az erősségem, ezért aggódtam, hogyan is fogom kiválasztani a megfelelő darabot, de a BestMarkt nagyon részletesen írja le, hogy hogyan és mi alapján kell ezeket megnézni. Ha tőlük vásárolunk, biztosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb fűnyíró gépet, ami pedig azért elengedhetetlen, hogy sokáig hű társunk legyen.

Ezeknek a gépeknek is azonban elengedhetetlen a karbantartása. Különösen igaz ez a benzines változatokra. Fontos lehet, hogy az olajat először néhány óra használat után kicseréljük, majd utána minden évben legalább egyszer. Ellenőrizni kell továbbá a késeket, a gyertyákat, ha nem is minden használat előtt, de legalább havonta, kéthavonta érdemes. Ha valami hibát észlelünk velük, ezeket cserélni tudjuk. Minden fűnyírás után ki kell tisztítani a fűnyíró belsejét, hiszen a levágott fű eltömítheti, rácsavarodhat, ezzel pedig nagy kárt okozhat nekünk.

Tudjuk, hogy a fűnyíró rezeg, így a csavarok is kilazulhatnak, erre is oda kell figyelni. Ezeket a kis ellenőrzéseket mi is könnyedén elvégezhetjük, de néha-néha érdemes lehet szakemberre bízni, hogy átnézze a gépet. Ez nekünk csak egy kis időt vesz igénybe, illetve jóval kisebb összeget kell rááldoznunk mintha valamilyen meghibásodás következményeképpen új fűnyírót kellene vásárolnunk. Ezek a kis átvizsgálások éveket is jelenthetnek a fűnyíróink számára.

fűnyíró

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljanak a levágott fűvel. Ez a válasz sem teljesen egyértelmű, hiszen több lehetőségünk is van. Minden fűnyíró rendelkezik gyűjtő kosárral, aminek anyagát is megtudjuk választani. Vannak műanyag és textil kosarak is. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. A textil kosaraknak jobb a légáramlása, azonban nehezebben tisztíthatóak. Azonban a műanyag kosarak jobban karbantarthatóak, hiszen miután kiürítettük őket, csak át kell törölni, és így el is távolíthatjuk a fűszálakat és a koszt. Most már vannak olyan eszközök is a piacon, amiknek a kosarai mindkét anyagot ötvözik. Így egyszerre lehet praktikus, és könnyen tisztítható, illetve jó légáramlású gyűjtő kosarunk is. Érdemes az ilyen modellt választani.

Na de visszatérve az előzőekre, milyen lehetőségünk van még azon kívül, hogy összegyűjtjük a kosárban a levágott füvet, majd a zöld hulladékos zsákba dobjuk? Sokan talán nem is hallottak a mulcsozásról, melynek lényege, hogy levesszük a fűnyíró kosarát, és hagyjuk, hogy a gép a nyírás közben szétszórja a füvet. Miért is jó ez nekünk? A mulcsozás megtartja a fű nedvesség tartalmát, így tulajdonképpen trágyaként működik. Ezzel sem szabad azonban túlzásba esni, és fontos, hogy inkább szárazabb időben alkalmazzuk ezt a módszert. Legjobb, ha váltakozva használjuk az összegyűjtést és a mulcsozást. Van egy olyan lehetőség is, hogy oldalsó kidobás, mely után össze kell gereblyéznünk az elszórt, levágott füvet.


Most, hogy már ilyen részletesen betekinthettünk a fűnyírók világába, és megmutattam azt is, honnan lehet érdemes megvásárolni a legjobb darabot, fontos, hogy beszéljünk az árról is, hiszen, ahogy ezt már fentebb is említettem, minden tulajdonosnak mások a lehetőségei, más összeget tud ebbe fektetni. Szerencsére a BestMarkt-on lehetőség van arra, hogy az ár alapján keressünk, így megszabhatjuk, mi az a maximum ár, amit erre tudunk költeni.

A benzines fűnyírókat nagyjából már 60.000 Ft körül meg lehet vásárolni, ennél olcsóbb is van a piacon, de azokban nem érdemes gondolkodni, hiszen a minősége ez alatt az ár alatt már megkérdőjelezhető lehet. 120.000 Ft felett már nagyon profi gépek vásárolhatóak. Az akkumulátoros verzióknál hasonló a helyzet. Elektromos fűnyírót már nagyon olcsón, akár 12.000 Ft- ért is be tudunk szerezni, 60. 000 Ft felett pedig már nagyon jó minőségű eszközökhöz juthatunk hozzá.

A fűnyírásba is már helyet kapott a robotika. Azaz már léteznek robot fűnyírók is, melyek 120.000 Ft-tól kezdődnek. Jó választás azoknak, akik nem akarják fűnyírással tölteni az idejüket, és szívesebben bízzák a munkát a technikára.

fűnyíró

A fűnyírás jó móka tud lenni szerintem, azonban ehhez tényleg fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbb darabot. Ha ez meg van, akkor büszkén szemlélhetjük munkánk gyümölcsét, ami nem más, mint hőn áhított ,,sztár pázsit”.

[Top]